Er wordt geschat dat in 70 procent van de Nederlandse woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1994 asbest aanwezig is. Dit kan zich onder andere bevinden in de vensterbanken, tussen de muren, onder het dak, op het dak en in de schoorsteen. Asbest is een zeer schadelijk materiaal dat bestaat uit miljoenen microscopische vezels. Als je deze vezels inademt kan dit je gezondheid ernstig verslechteren. De eerste stap die je neemt als je een woning hebt met dat bouwjaar is het inplannen van een asbestinventarisatie. Je kunt de volgende tips gebruiken als jij dit aan het overwegen bent.
Tip 1: kies niet automatisch voor het type 0 onderzoek
Het asbestinventarisatieonderzoek type 0 is met een gemiddelde prijs van €175 het goedkoopste onderzoek dat je kunt kiezen. Er zijn drie standaard inventarisaties die je kunt inplannen en dit is de minst formele. Je gebruikt het eigenlijk alleen als je wilt kunnen aantonen dat er geen asbest in je woning aanwezig is. Dit is handig als je een woning hebt van tussen 1945 en 1994 en je wilt gaan verbouwen, slopen of (ver)kopen. Een inventariseerder komt dan langs die met het blote oog gaat kijken of er asbest aanwezig is. Bij twijfel wordt een onderzoek type A aangeraden, wat je een extra €375 kost. Als je dus al zeker bent dat er asbest in je woning aanwezig is en je wilt een sanering gaan inplannen, ga dan direct naar een type A onderzoek. Wil je gaan verbouwen, (ver)kopen of slopen, dan kan alleen een type 0 onderzoek voldoende zijn.
Tip 2: schakel bij twijfel altijd de specialisten in
Is jouw woning gebouwd tussen 1945 en 1994 en vermoed je dat er asbest aanwezig is, dan kun je het beste direct overgaan op een inventarisatie. Ook als je het asbest uiteindelijk wilt laten verwijderen is er een rapport naar aanleiding van het onderzoek type A nodig. Het is geen goed idee om zelf in het asbest te gaan prikken of om dit zelf te proberen los te halen, totdat er iemand naar gekeken heeft. Je zal dus altijd een inventarisatie moeten inplannen.
Tip 3: zoek naar de certificeringen
Asbest is een schadelijke stof dat soms moeilijk te herkennen is. Een asbestinventariseerder heeft dus ook altijd een certificering nodig om een inventarisatie uit te mogen voeren. Deze certificering krijgen ze door de Cursus Deskundig Inventariseerder Asbest te volgen en succesvol af te ronden. De kennis wordt getest met twee strenge examens en daarna krijgen de cursisten een certificaat. Ga je een asbestinventarisatie inplannen, vraag dan naar het SC-540 certificaat. Vaak kun je deze informatie online ook al vinden. Het is dan belangrijk om te kijken of het certificaat nog geldig is. Een bedrijf zonder geldig certificaat mag geen officiële inventarisatie uitvoeren.
Tip 4: wacht niet met de inventarisatie
In Nederland is iedere wooneigenaar verantwoordelijk voor wat er zich in zijn of haar woning en op het erf eromheen bevindt. Het is daarom ook jouw verantwoordelijkheid dat je het asbest daarop laat verwijderen. Dit moet je officieel doen vóór 2024, anders loop je de kans op een boete en een dwangbevel. Ook al heb je nog 4 jaar om actie te ondernemen, deze tijd gaat zo voorbij. Wacht daarom niet met het inplannen van je inventarisatie, maar laat de specialisten zo snel mogelijk langskomen zodat je direct met de sanering kunt beginnen.
Tip 5: vraag je gemeente om een subsidie
Op landelijk niveau is er een subsidie in het leven geroepen waarmee je financiële hulp kunt aanvragen voor het verwijderen van je asbest. Sinds het moment dat bekend werd gemaakt dat woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor asbest op het erf en dat deze vóór 2024 moet worden verwijderd, is er veel gebruik gemaakt van deze subsidie. Zo veel zelfs dat het budget, dat eigenlijk tot en met het einde van 2019 zou moeten strekken, is opgemaakt. Op landelijk niveau is er nu dan ook geen hulp meer in de vorm van subsidies voor mensen die hun asbest willen laten verwijderen. Toch betekent dat niet dat je er financieel alleen voor staat. Het kan zijn dat er op gemeentelijk of provinciaal niveau gelden beschikbaar worden gesteld voor dit soort werkzaamheden. Dit kun je alleen controleren door dit na te vragen bij je gemeente en/of provincie.
Tip 6: neem geen risico’s
Asbest is niet een materiaal waarmee je risico’s wilt nemen. Het is een stof die zeer ernstige schade aan je gezondheid kan veroorzaken. Een asbestinventarisatie kun je daarom ook niet zelf doen en moet door een specialist met de juiste certificeringen worden uitgevoerd. Probeer nooit zelf het asbest te verwijderen, erin te prikken of te beoordelen. Laat dit altijd over aan iemand die hier verstand van heeft. Naar aanleiding van een inventarisatie kun je altijd de volgende stap bepalen, maar voordat je zeker weet dat het asbest is en hoe schadelijk dit is, laat je het materiaal het beste volledig met rust.
Vergelijk offertes
Is
het tijd dat jij een asbestinventarisatie in gaat plannen? Hier kun je alvast
een aantal offertes opvragen, zodat je de beste deal kunt vinden bij een
betrouwbaar en gecertificeerd bedrijf.